Hogyan alkalmazzuk a skandináv stílust a lakberendezésben?

A skandináv lakberendezési stílusról általánosan elmondható, hogy a kifinomultság, a minimalizmus és az elegancia jellemző. Világos színek, az egyszerűség és a fa jelenik meg a dán, svéd, finn és norvég otthonokban, ahonnan ered ez a híres stílus.

 

A képen fal, beltéri, padló, szoba látható

Automatikusan generált leírás

 

A skandináv stílus története

A skandináv design minimalista stílusa az 1930-as években jelent meg az öt skandináv országban, Dániában, Finnországban, Izlandon, Norvégiában és Svédországban. 

A skandináv stílus fő célja a mindennapi élet javítása. Ennek érdekében a tervezők a belsőépítészeti stílusra összpontosítottak bútorokkal, világítással, textilekkel, kiegészítőkkel és olyan mindennapi használati tárgyakkal, mint az edények, evőeszközök, konyhai eszközök és ágyneműk. Ez a stílus először 1930 és 1970 között élte virágkorát, azonban napjainkban is közkedvelt lakberendezési stílus a lakosság körében.

A skandináv stílus jellemzői

A skandináv stílus nagy hatással volt a jelenleg is divatos modern stílusra. Az életérzésre jellemző, hogy egyszerűséget és természetességet áraszt. Egyszerűségének köszönhetően a terek nagyobbnak tűnnek, és a világos színpalettája is ugyanezt az érzetet kelti. A rengeteg szobanövény, a kényelmes bútorok és természetes fények, az egyszerű vonalvezetés mind-mind összhangban vannak a mai társadalom igényeivel.

A tökéletes skandináv stílusú otthonokban főként pasztell és nude színek jelennek meg, mint a barna, a hidegebb zöldes árnyalatok, a kékek, rózsaszínek. Ezek mellett természetesen a legnagyobb szerepe a fehérnek és a szürkének van, amelyek tökéletesen képesek összhangban lenni a visszafogottabb színekkel.

 

A képen szék, beltéri, élő, bútor látható

Automatikusan generált leírás

 

Hogyan alkalmazd otthonodban ezt a lakberendezési stílust?

Egy világosbarna, bézses padlóburkolat és fehér fal nagyszerű alapot jelenthet egy skandináv stílusú otthonban. A bútorokat és lakástextileket tekintve már bátrabban lehet játszani a színekkel, pl. a sárga bútor is jól tud mutatni egy visszafogottabb környezetben.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen anyagú bútorokat vagy textileket alkalmazzunk, bátran válasszunk a természetesebb fajták közül, mint a bőr, a fa, a gyapjú és a vászon. 

A letisztultsága ellenére természetesen beleférnek geometrikus minták is, amelyek mellett helyet kapnak a virágos, pöttyös, kockás és állatos minták a textileken és a tapétákon is. A fekete-fehér kontraszt is jól tud kinézni, ha megfelelően alkalmazzuk a helyiségben. Ezeken felül, ha unalmasnak éreznénk a berendezést, érdemes egy régi bútordarabot egy új bútorral kombinálni, amely egyszerre merész és elegáns hatású lesz.

A kényelem alap összetevő!

A skandináv stílusban az a legjobb, hogy a bútordarabok mind nagyon praktikusak. Tehát nem kell azon aggódnunk, hogy nem lesz kényelmes egy fotel vagy egy kanapé, amit egy skandináv bútorboltban vásárolunk. A kényelem növelése érdekében bátran egészítsük ki kanapénkat párnákkal, amelyek még otthonosabbá is teszik a nappalinkat.

Nézz szét a nolena.hu-n is

Ha megtetszett a skandináv stílus, vagy már régóta szerelmese vagy ennek az életérzésnek, akkor mindenképpen ajánljuk Glasgow vagy Copenhagen bútorainkat. Kanapéink, lábtartóink és foteleink extra kényelmesek és tökéletes választásnak bizonyulnak bármely otthonba. A minimalista stílusjegyekkel rendelkező asztalaink és szekrényeink pedig minden extrémebb skandináv berendezés mellé nagyszerű választások lehetnek.