A tökéletes konyha ismérvei

Ha éppen a konyha felújításán gondolkozol és nem tudod mitévő legyél a rengeteg bútor láttán, akkor jó helyen jársz, mi összefoglaljuk számodra, hogy milyen lehet egy tökéletes konyha az életvitelednek megfelelően.

A képen beltéri, ablak, számláló látható

Automatikusan generált leírás

Először is gondoljunk át mindent a konyhánkkal kapcsolatban

Sokan ragadnak le annál az elgondolásnál, hogy egy konyha legyen szép és esetleg kellően nagy (az adott helyiség méreteitől függően). Sajnos egy alapos terv elkészítéséhez ez nagyon kevésnek bizonyul. Először is fontos átgondolnunk, hogy hány fős család számára készül el álmaink konyhája, majd gondoljuk át azt is, hogy milyen gyakorisággal sütünk-főzünk.

Ha amerikai konyhás nappalink van, akkor az is fontos szempont, hogyan érdemes berendezni az adott helyiség adottságai szerint. Van-e külön kamra helyiség? Ha nincs, akkor olyan bútorokat is kell vásárolnunk, amelyek helyettesítik azt a funkciót. Érdemes eldönteni, hogy hova, milyen szekrénybe vagy fiókba helyezzük el a konyhai eszközöket és gépeket. Illetve nem utolsó szempont az sem, hogy a szemetes hova kerül és milyen módon.

Méretek alapján is döntsünk

Nem mindegy, hogy mekkora helyünk van elrendezni egy konyhát. Léteznek különféle elrendezésű konyhák, melyből az egyik biztosan ideális lesz a számodra.

Egyenes vagy kétvonalú konyha

Ennél a konyha típusnál jellegzetesen egy vonalban vannak a bútorok, vagy két vonalban, de egymással szemben. Praktikus lehet kisebb helyiségekbe, akár amerikai konyhába is. Az egysoros konyhák nem túl kényelmesek, de ha jól kombináljuk a bútorokat, akkor egészen praktikussá is tehető.

L alakú konyha

Ez a fajta konyha a nagy helyiségekben látványos megoldásként van jelen. Ez egy nagyszerű elrendezés, hiszen minden kéznél van és könnyen lehet dolgozni benne. Ha nagyon okosan tervezünk, megoldható egy kisebb helyiségben is ez a megoldás, de figyelnünk kell arra, hogy ne keltsen túlzsúfolt érzetet.

G alakú konyha

Ez az a konyha elrendezés, amelyet kényelmesen biztosan nem lehet kialakítani egy kis helyiségben. Ugyanakkor a nagy helyiség legpraktikusabb megoldása lehet, hiszen amellett, hogy gyönyörű, még a munkafolyamatot is megkönnyíti, hiszen minden két lépésre elérhető.

U alakú konyha

Közel azonos a kétsoros konyhatípussal, viszont pluszban egy harmadik falnál is bútorok vannak, amelyek összekötik a két egymással szemben levő bútorsort. 

Szigetes konyha

A konyhák legszebb kiegészítője egy sziget, amely általában plusz munkafelületet ad a konyhabútorok mellé. Ugyanakkor láthatunk olyan megoldást is, amikor ebbe a szigetbe van beleépítve a főzőlap, sütő, esetleg a mosogató. Ebben az esetben is csak képzeletünk szabhat határt, és persze ha van elegendő helyünk rá.

A képen beltéri, padló, fal, mennyezet látható

Automatikusan generált leírás

Ezekre is érdemes figyelni

Hiába mérjük le gyorsan a helyiséget és gondoljuk, hogy jó lesz egy kétsoros konyha, ha a szekrények közötti távolság nem elegendő. Ha egymással szemben tervezünk elhelyezni bútorokat, a legfontosabb, hogy mindkét oldalról kényelmesen ki tudjuk nyitni a szekrények ajtaját/fiókját. Átlagban 120 cm-t szoktak javasolni ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. 

Ha sokat sütünk és főzünk, biztosan tudjuk, hogy mennyire rossz érzés állandóan hajlongani a sütőhöz. A megoldás egyszerű, a sütőt érdemes magasabbra helyezni egy arra speciálisan kialakított szekrénybe építeni, amit álló helyzetből könnyen ki tudunk nyitni.

Amint ezekkel megvagyunk, már csak a konyha kinézetét kell eldöntenünk, amelyre rengeteg szín, anyagtípus és felület áll rendelkezésünkre.


Konyha és étkező kapcsolata

Egy konyha mit sem ér egy tökéletes étkező nélkül, nemde? Sokaknak lehet, hogy külön helyiség áll rendelkezésére az étkezőhöz, de úgy gondoljuk a legtöbbeknek egy térben van a konyha és az étkező.

Az étkezőben lévő bútordarabok kiválasztása éppoly időigényes, mint a konyhabútor vásárlása. Számos lehetőség áll rendelkezésünkre, így stílusunknak megfelelően rendezhetjük be. Kínálatunkban megtalálod a tökéletes bárszéket, ha konyhaszigethez szeretnél kialakítani egy ülőfelületet, de akkor is jól jöhet, ha csak a pulthoz tennél egy széket. Az étkezőhöz pedig szívből ajánljuk étkezőasztalainkat és étkezőszékeinket vagy bárszékeinket, amelyek a klasszikus és modern stílus kedvelői számára is ideális választásnak bizonyulnak.